Άρθρα‎ > ‎Περιοδικά‎ > ‎

Νευρική Ανορεξία

Ίσως οι περισσότεροι να γνωρίζουμε την περίπτωση 21χρovης Βραζιλιάνας Καρολίνας Ρέστον, μανεκέν στο επάγγελμα, η οποία πέθανε πρόσφατα από νευρική ανορεξία. Όσοι δημοσιογράφοι προσπάθησαν να πάρουν έστω και μια δήλωση, από εκπροσώπου. Της βιομηχανίας της μόδας σχετικά με το περιστατικό, συνάντησαν τοίχους σιωπής. Το ίδιο συμβαίνει κάθε φορά που μια νεαρή κοπέλα, επαγγελματίας της πασαρέλας, γίνεται πρωτοσέλιδο εξαιτίας του περιορισμένου βάρους της.

 Το «κακό» ξεκινάει από την παιδική ηλικία. Είναι κατά κανόνα παιδιά υπάκουα, επιμελή, νομοταγή... Παιδιά - πρότυπα. Δεν επαναστατούν, νομίζουν ότι θέτουν εαυτόν στην υπηρεσία του ιερού καθήκοντος, να τελειοποιήσουν την εικόνα τoυς. Αυτή την εικόνα που λανσάρεται ως τέλεια στις πασαρέλες... Και φθάνουν στο σημείο να χάνουν τον εαυτό τους -καμιά φορά- κυριολεκτικά.

 Η ανορεξία είναι μια ασθένεια που δεν προκαλείται από κανένα ιό ή μικρόβιο αλλά από το ίδιο το ανθρώπινο μυαλό! Συμβαίνει συνήθως σε γυναίκες και κορίτσια νεαρής ηλικίας, τα οποία θεωρούν τον εαυτό τους χοντρό, είτε είναι στην πραγματικότητα είχε όχι. Αναπτύσσουν μια αποτροπή προς το φαγητό και γυμνάζονται ασταμάτητα με την προσδοκία να φτάσουν το "ιδανικό βάρος".

 Αντί όμως να φτάσουν στο βάρος που είναι ιδανικό για τις ιδέες, ανάλογα με το σώμα τους, συνεχίζουν τις δίαιτες μέχρι που φτάνουν στο σημείο να τρώνε π.χ. μόνο ένα μήλο την ημέρα ή και καθόλου, έτσι ώστε να θέτουν σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή!

Γιατί έχουν αυτή την εντύπωση για τον εαυτό τoυς; Γιατί δεν βλέπουν στον καθρέφτη αυτό που τους δείχνει πραγματικά, όχι είναι απόλυτα φυσιολογικές; Κι αν είναι λίγο "γεματούλες" γιατί δεν μπορούν να υποδεχτούν τον εαυτό τους όπως είναι, ή έστω να χάσουν λίγο βάρος, ώστε να φτάσουν στο πραγματικά φυσιολογικό τους βάρος και όχι να λιμοκτονήσουν;

 Αυτά είναι κάποια από τα ερωτήματα που ακόμη και οι επιστήμονες δυσκολεύονται να απαντήσουν! Ποιοι είναι οι λόγοι που το μυαλό αρχίζει να καθοδηγεί το σώμα προς την αυτοκαταστροφή;

 Οι σύνηθες αυτόματες σκέψεις και αντιλήψεις ασθενών με νευρική ανορεξία είναι:

· Εάν φάω αυτή την τροφή, δε θα αρέσω σε κανένα.

· Εάν φάω ένα γλυκό, δε θα μπορέσω να σταματήσω να τρώω γλυκά.

· Εάν το βάρος μου υπερβεί τα XX κιλά, τότε δε θα μπορέσω πια να τα χάσω.

· Εάν φάω αυτή την τροφή, τότε σημαίνει πως χάνω τον έλεγχο.

· Όταν το βάρος μου αυξάνει, αισθάνομαι απαίσια και όταν μειώνεται, αισθάνομαι καλά.

· Εάν φάω περισσότερο από τους άλλος στο τραπέζι, νιώθω ενοχές.

· Οι άλλοι που με πιέζουν να φάω, με θέλουν παχιά.


Τι προκαλεί τη νευρική ανορεξία;

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κοινωνίας, του τρόπου σκέψης, του συναισθήματος, αλλά και της οικογένειας, στην οποία ζουν τα άτομα με ανορεξία, έχουν ενοχοποιηθεί, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, για την εκδήλωση της διαταραχής αυτής. Οι παράγοντες αυτοί περισσότερο φαίνεται να συμπληρώνουν ο ένας τον άλλον.

Κουλτούρα: Τα πρότυπα των γυναικών που παρουσιάζονται καθημερινά στα περιοδικά και στην τηλεόραση, είναι εκείνα που έχουν τέλειες αναλογίες. Κατά συνέπεια, ομορφιά σημαίνει τέλειες αναλογίες. Έτσι, οι γυναίκες και κυρίως οι έφηβες, βρίσκονται συνεχώς υπό πίεση και διαρκή δίαιτα, για να αποκτήσουν το τέλειο κορμί.

Οικογένεια: Αν η μητέρα σας ή η αδερφή σας, έχουν νευρική ανορεξία, είναι πιθανό να αποκτήσετε και εσείς. Οι γονείς που πιστεύουν όχι η εξωτερική εμφάνιση είναι σημαντική, υποβάλουν χα παιδιά τους σε δίαιτα και τα κριτικάρουν έντονα για το σώμα τους, είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουν το παιδί τους στη νευρική ανορεξία. 

Αλλαγές ζωής και άγχος: Τραυματικές εμπειρίες, αλλά ένας βιασμός, αλλά και το άγχος, για παράδειγμα για την αρχή μιας νέας δουλειάς, μπορεί να οδηγήσει στη νευρική ανορεξία. 

Βιολογία: Τα γονίδια, οι ορμόνες αλλά και διάφορες χημικές ουσίες στον εγκέφαλο μας, είναι παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε νευρική ανορεξία.

 Τα κριτήρια της ψυχογενούς ανορεξίας - Συμπτώματα

1.Απώλεια βάρους, που οδηγεί στη διατήρηση βάρους του σώματος 15% κάτω από το αναμενόμενο, ή αδυναμία να κερδίσει αναμενόμενο βάρος στη διάρκεια της ανάπτυξα, που οδηγεί σε βάρος 15% κάτω από το αναμενόμενο.

2.Εσφαλμένη εκτίμηση (διαστρέβλωση) για το βάρος και τη μορφή του σώματος της, σε βαθμό που να μπορεί να δει το «λίπος» της, ακόμα και όταν το σώμα της είναι αποστεωμένο.

3.Αμηνόρροια (απουσία 3 τουλάχιστον εμμήνων ρύσεων)

4.Καταθλιπτική διάθεση, απόσυρση

5.Αϋπνία

6.Ευερεθιστότητα

7.Μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας

8.Σωματικά συμπτώματα όπως κοιλιακοί πόνοι, δυσκοιλιότητα, δυσανεξία στο ψύχος. 

Ειδικότερα, πως επηρεάζεται το σώμα μας:

Εγκέφαλος και νευρικό σύστημα: Σύγχυση στη σκέψη, φόβος για αύξηση βάρους, καταθλιπτική διάθεση, κακή μνήμη, λιποθυμία.

Μαλλιά: Εξασθενίζουν και γίνονται εύθραυστα.

Καρδιά: χαμηλή αρτηριακή πίεση, άγχος καρδιακός παλμός, «φτερούγισμα» καρδιάς, καρδιακή ανεπάρκεια.

Αίμα: Αναιμία και άλλα αιματολογικά προβλήματα.

Μύες, αρθρώσει, οστά: Εξασθενισμένοι μύες, πρησμένες αρθρώσει, κατάγματα, οστεοπόρωση. 


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΟΥΚΟΥΡΑΣ

Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπευτής

Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό proτιμώ