Ψυχολογία της εγκύου – Ψυχοσωματικές διαταραχές

Γυναίκα και μητέρα έχει θεωρηθεί από παλιά σαν ταυτόσημες έννοιες και ο συνδετικός κρίκος ανάμεσά τους είναι η μητρότητα. Με άλλα λόγια, όταν η γυναίκα αποκτούσε παιδί δικαιολογούσε απόλυτα την ύπαρξη της.

Σήμερα, όμως, μια τέτοια αντίληψη θα αδικούσε την κατηγορία εκείνη των γυναικών που έχουν τη δυνατότητα ή επιθυμούν να γίνουν μητέρες, ή αισθάνονται ότι δεν είναι ψυχολογικά ώριμες για να αποκτήσουν παιδιά.

Σε κάθε περίπτωση δεν αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ψυχολογία της γυναίκας που θέλει να γίνει μητέρα, ούτε οι κοινωνικές προκαταλήψεις, ούτε η ακαμψία κάποιων ηθικών κανόνων.

Η ψυχολογία της εγκύου, ωστόσο παρουσιάζει ιδιαιτερότητες και χρήζει ιδιαίτερης προσοχής. Κατ’ αρχήν μια μητέρα δε γεννάει απλά το παιδί, αλλά το εισάγει στη ζωή.

Η μητέρα έχει μια από τις ωραιότερες, αλλά και μια από τις δυσκολότερες ασχολίες. Για να μην αποτύχει σ’ αυτές πρέπει να προετοιμαστεί προσεχτικά, τόσο από πλευράς ιατρικής , όσο και ψυχολογικής βοήθειας.

Η δραστικότερη ψυχική προστασία της υγείας θα γινόταν με την ψυχολογική εκπαίδευση των μητέρων. Όλες οι κατοπινές μορφές της νευρικότητας. Πολλές ψυχοσωματικές αρρώστιες και άλλες ψυχικές διαταραχές θα μπορούσαν ν’ αποφευχθούν, αν οι μητέρες είχαν κατάλληλη γνώση της σχέσης μητέρας-παιδιού.

Αν θέλει κανείς να κατανοήσει την ουσία της γυναίκας – εγκύου και της «γυναικείας ψυχής» τότε δεν πρέπει να παραβλέψει μια βαθιά διείσδυση στα προβλήματα και στα καθήκοντα, αλλά και στις δυσκολίες της γυναικείας ζωής. Παρατηρούνται, λοιπόν, φαινόμενα πρόωρης αποβολής του εμβρύου, από ανεπεξέργαστα αισθήματα φόβου, ή διαταραχές του μεταβολισμού, ή ακόμα και μελαγχολίες με ψυχική και σωματική κατάρρευση κατά την περίοδο της λοχείας.

Αυτά τα ψυχοσωματικά φαινόμενα μπορούν να εκλείψουν, όταν η γυναίκα σ’ όλα τα στάδια της εγκυμοσύνης και του τοκετού της νοιώθει ασφάλεια, εμπιστοσύνη στο περιβάλλον της και περιβάλλεται με αγάπη. Η σωστή ψυχολογική προετοιμασία εξουδετερώνει τις οποιασδήποτε δυσκολίες μπορεί να αντιμετωπίσει η έγκυος – γυναίκα.

 

Δημήτρης Μπούκουρας

Κλινικός Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπευτής