Αλκοόλ

αναρτήθηκε στις 1 Απρ 2014, 3:45 π.μ. από το χρήστη Δημήτριος Μπούκουρας   [ ενημερώθηκε 19 Μαΐ 2014, 4:55 π.μ. ]

Η αγάπη για το ποτό μπορεί να φανερώνει μια διαταραχή στο ένστικτο της διατροφής (πείνα- δίψα), η οποία χαρακτηρίζεται από μια ακατανίκητη ανάγκη, ή τον να φάει (βουλιμία) ή του να πιεί (ποτομανία). Σ’ αυτήν την περίπτωση η δίψα για ποτά μπορεί να είναι συνηθισμένη ή εκρηκτική και καμιά φορά κυκλική (διψομανία) και γενικά αυτή η  τελευταία στρέφεται πάντα στα αλκοολούχα ποτά. Συμπεριλαμβάνει τάσεις τοξικοφυλικές δηλαδή ανάγκη να πίνει ποτά για να διεγείρεται, να ενεργοποιείται και να του προκαλεί εφορία.
Αλκοολούχα ποτά διαφέρουν από τα άλλα (γάλα και νερό κυρίως) από το τονωτικό και ευφορικό αποτέλεσμα τους και την ανακούφιση από το άγχος, ενώ παράλληλα ελευθερώνουν τ’ απωθημένα. (Διονυσιακή αξία του αλκοόλ). Ιστορικά το αλκοόλ συνδέεται στενά με θρησκευτικές ιεροτελεστίες, όπως και στις οικογενειακές γιορτές, στις δημόσιες γιορτές, γιορτές κρασιού. Προϋποθέσεις ή και στα ήθη και τα έθιμα μας ¨να πιούμε μαζί) δείχνει μια αλληλεγγύη μεταξύ ανδρών.

Τέλος πάντων δεν υπάρχει γιορτή χωρίς κρασί. Μαζί με  την στοματική ευχαρίστηση του ποτού πηγαίνουν και συμβολικές αξίες, όπως ότι κάνει καλό στην υγεία, δίνει δύναμη και ανδρισμό, μας ζεσταίνει, όπως ζεσταίνει και οικονομίες πολλών κρατών, Μπορούμε να πούμε πως ο αλκοολισμός είναι μια ασθένεια τόσο κοινωνική, όσο και προσωπική. Οι αντιδράσεις ενός ατόμου απέναντι στο αλκοόλ (ανοχή, συνήθεια, εξάρτηση) του φτιάχνουν για να προσδιορίσουμε την ψυχολογική αιτιολογία. Η ανοχή μπορεί να προσδιοριστεί σαν τη σχέση, που υπάρχει μεταξύ της συγκέντρωσης του αλκοόλ στον οργανισμό και του βαθμού τοξικότητας, π.χ το μεθύσι.

Η ανθεκτικότητα ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και άλλους παράγοντες, όπως η κληρονομική προδιάθεση, συνήθειες διατροφής, οργανική υγεία, ψυχολογική κατάσταση κ.λ.π. Όταν κανείς αναζητεί την ευχαρίστηση του να πίνει και συνηθίζει σ’ αυτήν μετά φτάνει σε μεγάλες διαταραχές οργανικές. όπως η ηπατίτιδα, η δυσπεψία και νεύρα, και στη συνέχεια το σχήμα μιας συνήθειας αντιμετωπίζεται το αλκοόλ σαν ένα είδος διατροφής συμπληρωματικής. Τούτο διαταράσσει την ισορροπία του οργανισμού. 
Μπορούμε να τονίσουμε, ακόμα, πως η ανθεκτικότητα στο αλκοόλ του οργανισμού διαφέρει από άτομο σε άτομο.

Εξάρτηση
Σ’ αυτήν την περίοδο παρατηρείται μια προοδευτική αύξηση των δόσεων με ενδιάμεσα μεγάλα χρονικά διαστήματα σταθεροποίησης έως ότου εκδηλωθεί μια παθολογική κατάσταση, όπως μια αδυναμία του ν’ απέχει από την κατανάλωση ποτού, ούτε μια μέρα. Υπάρχει και η πρωταρχική εξάρτηση, η οποία πραγματοποιείται γρήγορα εξ αιτίας της νευρωτικής προδιάθεσης του ατόμου.

Αίτια που προκαλούν τον αλκοολισμό
1.Αποτυχίες επαγγελματικές, συζυγικοί καβγάδες, οικονομικές αποτυχίες.
2.Διαταραχές ψυχικές και του χαρακτήρα:
 • Υπερκινητικότα
 • Παρορμητικότατα
 • Ευερεθιστικότητα
 • Θυμοί, ζήλεια, αστάθεια του θυμικού με φάσεις καταθλιπτικές.
 • Διανοητικές διαταραχές
 • Διάσπαση της προσοχής
 • Διαταραχή της μνήμης, της κρίσης

Συναισθηματικά οι διαταραχές είναι καθαρές: Ισχυροποίηση των εγωιστικών τάσεων και άμβλυνση των ηθικών αξιών και υπευθυνότητας, φτάνει μέχρι την κυνική αδιαφορία. Και ενώ έχει μια τέτοια αδιαφορία μπορεί να αρχίσει να κλαίει ξαφνικά.
ζήλια, ανικανότητα σεξουαλική, ανασφάλεια = ανησυχία, πρωινό ξύπνημα, ανάγκη του να ξυπνήσει, καταθλιπτικό θυμικό.
Σ΄ αυτή τη φάση παρατηρούνται τα εξής σημάδια οργανικά και ψυχικά όταν δεν πιεί: 
 • ανάγκη του να πιεί
 • ξεραίνεται το στόμα
 • τρέμουλο
 • ανησυχία
 • ευερεθιστικότητα
 • αίσθημα κακομοιριάς
όλα αυτά συνιστούν ένα κανονικό σύνδρομο αποθηλασμού. Έχει χάσει την ελευθερία του.
Β’ κύκλος εξάρτησης. Μετά απ’ αυτό. Όταν πιεί το πρώτο ποτήρι, ανίκανος ν’ αντισταθεί θα πάρει κι άλλα έως ότου μεθύσει.
Ο αλκοολισμός μπορεί να φτάσει σε ψυχωτικά συμπτώματα, όπως μανιοκατάθλιψη, σχιζοφρένεια κ.λ.π.
Η εξάρτηση μπορεί να είναι αργή, δευτερεύουσα, και να διακρίνεται περισσότερο για τις βιολογικές και λιγότερο για τις ψυχολογικές επιπτώσεις,

Δημήτρης Μπούκουρας
Κλινικός Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής